Li cucciddata di Natali – I cucciddati di Natale

"Pi fari li cucciddata un ci voli arti di pinna,
ci voli la farina, la saimi, lu zuccaru e la vaniglia,
l'ammoniaca però ci à mettiri, e li mpasti cu lu latti,
si ssì brava a tagghialli, tu ci l'hai prestu fatti.

Li tagghi a cavadduzzi, chissa è la tradizioni,
si tu ci canci furma un sù cchiù Vitalori,
però su bboni puru, basta chi ssù ghincuti
cu mennuli o cu ficu e beddi zuccarati.

Senti però un cunsigghiu, quannu tu l'à nfurnari,
lu furnu a ligna è megghiu, picchì c'è n'autru oduri.
Si propriu tu un ci l'hai, be!chi ci pò fari?
Nfurnali lu stessu, ma senza falli abbruciari."
"Per fare i "cucciddati" non ci vuole l'arte della penna,
ci vuole la farina, la sugna, lo zucchero e la vaniglia.
L'ammoniaca però ci devi mettere e li impasti con il latte.
Se sei brava a tagliarli, tu li hai presto fatti.

Li tagli a cavallucci, questa è la tradizione,
se tu ci cambi forma non sono più Vitesi,
però son pure buoni, basta che li riempi
con mandorle o con fichi e poi ben zuccherati.

Senti, però, un consiglio, quando li devi infornare,
il forno a legna è migliore, perchè dà loro un altro odore.
Se proprio non ce l'hai, be!,che ci puoi fare?
Infornali lo stesso, ma senza farli bruciare."

Maria Stabile – 06/12/2001